Maränger
Inspirerade av Bolibompa bakade vi maränger i helgen. Alwin packade in en färgglad maräng dekorerad med strössel i ett påskägg som morfar fick.
Ingredienser:
3 st äggvitor
1,5 dl socker
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Ta fram en bunke som du kan vispa kraftigt i.
3. Separera äggvitorna från äggulorna. Det är viktigt att et inte kommer med ens en liten gnutta äggula i bunken
4. Tillsätt sockret och vispa med elvisp. Smeten ska vara så pass hård att det går att vända bunken uppochner utan att innehållet ramlar ut - men pröva inte detta, det går att se ändå!
5. Klä en plåt med bakplåtspapper. Med hjälp av en matsked ska du nu klicka ut marängerna I SMÅ HÖGAR på plåten.
6. Med hjälp av en matsked ska du nu klicka ut maränger på plåten. Gör dem så lika i storlek som möjligt på samma plåt, annars tar det olika långa tid för dem att bli gräddade. Ju större - desto längre tid behöver de i ugnen!
7. Om du vill kan du dekorera marängerna med strössel, hackade nötter, hackad choklad,kanel, kakao eller nåt annat som du gillar innan du ställer in dem i ugnen.
8. Ställ in plåten i ugnen
9. Marängerna är klara när de går att enkelt lossa från bakplåtspappret med en liten matkniv. (ca 30 min)
10. Ta ut marängerna ur ugnen när de är färdiga
11. Låt de svalna något och NJUT sedan!
RECEPT
Ingredienser:Ingredienser:
3 st äggvitor
1,5 dl socker
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Ta fram en bunke som du kan vispa kraftigt i.
3. Separera äggvitorna från äggulorna. Det är viktigt att et inte kommer med ens en liten gnutta äggula i bunken
4. Tillsätt sockret och vispa med elvisp. Smeten ska vara så pass hård att det går att vända bunken uppochner utan att innehållet ramlar ut - men pröva inte detta, det går att se ändå!
5. Klä en plåt med bakplåtspapper. Med hjälp av en matsked ska du nu klicka ut marängerna I SMÅ HÖGAR på plåten.
6. Med hjälp av en matsked ska du nu klicka ut maränger på plåten. Gör dem så lika i storlek som möjligt på samma plåt, annars tar det olika långa tid för dem att bli gräddade. Ju större - desto längre tid behöver de i ugnen!
7. Om du vill kan du dekorera marängerna med strössel, hackade nötter, hackad choklad,kanel, kakao eller nåt annat som du gillar innan du ställer in dem i ugnen.
8. Ställ in plåten i ugnen
9. Marängerna är klara när de går att enkelt lossa från bakplåtspappret med en liten matkniv. (ca 30 min)
10. Ta ut marängerna ur ugnen när de är färdiga
11. Låt de svalna något och NJUT sedan!